PVC of laminaat, wat is de beste keuze

Op zoek naar een nieuwe vloer in huis. De laminaat- en PVC vloer zijn twee van de meest populaire soorten. De vloeren lijken in eerste instantie op elkaar maar de verschillen zullen snel duidelijk gemaakt worden. Op deze manier kunt u de keuze maken die het beste bij u past. We lichten eerst toe van welke materialen de vloeren zijn gemaakt en daarna lichten we alle verschillen toe. 

PVC vloer

Allereerst de PVC vloer. De afkorting van de PVC vloer is Polyvinylchloride. Dit is een harde kunststof die vrij makkelijk te bewerken is. Een voordeel van het materiaal PVC, is dat het duurzaam en relatief goedkoop is. Dit is onder andere een reden van de populariteit van deze vloer. Daarnaast is het nauwelijks van echt hout te onderscheiden, dit zorgt voor een tijdloos aspect in elke woonstijl.

Laminaatvloer

Laminaat bestaat uit een samengeperst materiaal genoemd HDF. Deze vloer heeft de uitstraling van een houten vloer maar is een goedkoper alternatief hiervan. Laminaatvloeren hebben een natuurlijke uitstraling en structuur en zijn in vele dessins beschikbaar. De meeste laminaat vloeren zijn goed betaalbaar. Ze zijn daarbij makkelijk zelf te leggen, kleurvast en onderhoudsvriendelijk. 

Belangrijkste verschillen

We gaan de vloeren op verschillende manieren met elkaar vergelijken:

  • Onderhoudsvriendelijkheid

De PVC vloer en de laminaatvloer zijn beide relatief makkelijk in onderhoud. Je kan ze makkelijk stof en vuil vrij maken door regelmatig te stofzuigen. Vlekken kan je makkelijk verwijderen met een doek en wat water. Een voordeel van de PVC vloer in tegenstelling tot de laminaatvloer is dat deze altijd waterbestendig zijn wat voor een nog makkelijker onderhoud zorgt.

  • Het leggen van de vloer

Beide vloeren zijn relatief makkelijk te leggen. Wel zit er een degelijk verschil in het leggen van de vloeren. Over het algemeen is laminaat makkelijker te leggen aangezien de ondervloer bij PVC vaak helemaal recht moet zijn omdat PVC dunner is en oneffenheden daarom beter zichtbaar zijn. Een voordeel van PVC is dan wel weer dat je geen plinten nodig hebt omdat het strak wordt gelegd. Ambiant vloeren van PVC kun je ook in laminaat variant kopen. Zo click je ze net zo eenvoudig in elkaar als de laminaat vloer.

  • Vloerverwarming

Doordat PVC over het algemeen dunner van structuur is geleid dat de warmte over het algemeen beter. Wel zijn beide vloeren geschikt voor vloerverwarming. 

  • Prijs

Over het algemeen kost laminaat minder in vergelijking tot een PVC vloer.

  • Waterbestendigheid

Laminaat kan over het algemeen goed tegen vocht. Zorg er wel voor dat dit niet voor een te lange periode is. Bij een langdurige blootstelling aan vocht bestaat de kans dat het laminaat krom trekt. PVC is wel waterbestendig, ook voor lange periodes. Ga je dus een vloer in de keuken of badkamer leggen? Dan is PVC wellicht een betere keuze.

  • Duurzaamheid

De mate van duurzaamheid ligt vooral aan de kwaliteit van de vloer. Let hier dus op bij de aanschaf van de vloer.

  • Isolatie

Qua geluidsdemping is een PVC vloer in tegenstelling tot een laminaatvloer de betere keuze. PVC vloeren zijn veel geluidsarmer dan laminaatvloeren. Met behulp van een goede ondervloer kun je laminaat wel een stuk geluidsarmer maken.

  • Dessins

Van beide soorten vloeren zijn ondenkbaar veel mogelijkheden beschikbaar. Zo is er altijd één voor bij jou thuis.

Hou dus bovenstaande factoren in gedachte bij de aankoop van jouw nieuwe vloer. Zo kies je precies wat de beste keuze is voor jou.