Tips voor een praktijk aan huis

Wanneer je een praktijk aan huis gaat starten als zelfstandig ondernemer kun je vast wel wat tips gebruiken. De meest ideale locatie voor jouw schoonheidssalon, nagelstudio, kapsalon of administratiekantoor is een aparte ruimte zoals een inpandige garage. Deze kun je perfect ombouwen tot werkruimte en toch deel uit laten maken van de rest van je woning. Een mooie combinatie van werk en privé.

Een goede eerste indruk

Ontvang je klanten op een hartelijke en persoonlijke manier. Een mat waarop ‘welkom’ staat en een bedrukking met het logo van je onderneming maakt al meteen een goede indruk. Een kapstok waar de jas aan opgehangen kan worden mag bij de ingang niet ontbreken. Moet men eventjes wachten? Iets te lezen, een prettig zittende stoel en eventueel wat te drinken maakt dat minder erg. Een gastvrije ontvangst en allerlei comfort is waarom jouw klanten je waarderen en graag terug komen.

Mooie balans tussen woning en werkruimte

Wanneer je bijvoorbeeld een garage om gaat toveren tot werkruimte is het veelal mogelijk een eigen ingang te maken. Een mooie glazen pui zorgt voor meer lichtinval. Verlies daarbij niet de privacy van je klanten uit het oog. Wanneer je een schoonheidssalon hebt hoeft de buurvrouw natuurlijk niet te zien wie er een behandeling krijgt. Door te kiezen voor mat glas blijft de werkruimte lekker licht maar is, wat er binnen gebeurt, niet vanaf de weg te zien. Moeten de klanten bij jou door de woning om de praktijkruimte te bereiken? Zorg dan dat het privé- en werkgedeelte mooi op elkaar afgestemd zijn. Dit kun je doen door dezelfde kleuren en materialen te gebruiken. Zo krijg je een goede en evenwichtige balans.

Maak je praktijk zichtbaar

Zorg dat je onderneming goed zichtbaar is. Laat je bedrijfsnaam of logo op het glas van je praktijkruimte aanbrengen of hang een goed zichtbaar bord aan de buitenmuur. En bedrijfskleding dragen; waarom niet? Ook al is je bedrijf aan huis gevestigd, dat wil niet zeggen dat je daarom minder professioneel bent. Laat je werkkleding zoals shirts of tunieken daarom bedrukken met jouw logo. Meer naamsbekendheid krijg je ook door het uitdelen van relatiegeschenken. Laat voor je klanten notitieboekjes met logo bedrukken of geef giveaways, met daarop jouw bedrijfsgegevens, weg tijdens een evenement.

Ook de buitenkant is belangrijk

Bij een praktijkruimte aan huis zorg je natuurlijk dat het binnen altijd netjes en opgeruimd is, helemaal wanneer men via jouw privégedeelte naar binnen gaat. Maar ook de buitenkant is belangrijk. Daarom nog een laatste tip. Een goed onderhouden tuin, schone ramen en een paar potten met mooie bloeiende planten bij de entree zorgen voor een verzorgde, eerste indruk.