Zo maak je het schoonmaken van je huis leuk!

Het is waarschijnlijk niet je favoriete activiteit: het huis schoonmaken. Toch is het zeer belangrijk dat je huis schoon blijft. Een schoon en opgeruimd huis draagt namelijk zowel bij aan je fysieke gezondheid als je mentale gezondheid. Gelukkig hoef je niet iedere week het hele huis te doen. Het enige wat vaak iedere week of om de week gedaan hoeft te worden zijn de vloeren. Maar toch is het van tijd tot tijd nodig om ook de keuken, toilet, badkamer, en slaapkamers grondig schoon te maken. Zeker taken zoals de vriezer uitdoen, de gootsteen ontstoppen, de douche schoonmaken, of de kledingkasten afstoffen, kunnen veel tijd en energie in beslag nemen. Maar waarom zou je met tegenzin deze klusjes uitvoeren? Het zijn misschien niet de leukste klussen, maar dit betekent niet dat je helemaal geen plezier kunt hebben! Lees snel verder voor tips om schoonmaken leuker te maken.

Samen sta je sterker

Samen schoonmaken is leuker dan in je eentje. Er is altijd wel iemand die jou graag helpt. Vraag gerust iemand uit je gezin of anders familie of vrienden om te helpen! Jullie zijn beide druk bezig met schoonmaken, maar jullie hebben natuurlijk ook tijd genoeg om te praten, naar muziek te luisteren, enz. Door de keuken of badkamer met z’n tweeën schoon te maken, ben je eerder klaar en heb je ook nog iemand om mee te kletsen. Twee vliegen in één klap dus!

Mensen zijn hele goede multitaskers!

Multitasken is iets wat we allemaal dagelijks doen. Schoonmaken is een uitstekende activiteit om tegelijkertijd met een andere activiteit te doen. Zet bijvoorbeeld je favoriete cd’s op of luister naar een audioboek. Belangrijk is in ieder geval om iets te doen wat jouw plezier brengt. Ook het nemen van pauzes is belangrijk. Uren lang achter elkaar schoonmaken wordt je niet vrolijk van. Neem daarom tussen verschillende taken een pauze. Pak in deze pauzes echt even je rust. Pak iets lekkers te eten, kijk een aflevering van een tv-serie of maak buiten een kleine wandeling. Zo kun je je gedachten even op iets anders richten en begin je daarna weer fris aan de volgende schoonmaak ronde.

Kies het juiste moment uit

Het juiste moment kiezen om schoon te maken is ook heel belangrijk. Het is namelijk niet heel slim om met 30° graden veel activiteiten te gaan ondernemen. Afhankelijk van de taak die je wil doen, is een hoge of lage temperatuur fijner. Als je in de tuin wilt werken, is het beter als het niet te warm is, maar dat de zon wel schijnt. Als je buiten bent, wil je toch graag van het weer genieten. Als je binnen wilt schoonmaken kan dit beter op een regenachtige dag. Met regen zijn dagjes uit altijd minder leuk. Je kunt deze dagen daarom goed gebruiken om wat taken in huis af te krijgen.

Kleine beetjes helpen

Als laatste is het verstandig om niet het hele huis in één dag of weekend schoon te maken, maar doe elke keer een klein gedeelte. Door de kamers op verschillende tijden in het jaar schoon te maken, hoeven ze ook niet allemaal weer tegelijkertijd opnieuw schoongemaakt te worden. Daarnaast kun je genoeg tijd over houden om andere dingen te doen, als je elke keer één kamer schoonmaakt. Wanneer je bijvoorbeeld ‘s ochtend een kamer schoonmaakt, heb je de rest van de dag nog om leuke dingen te doen.