Wanneer is een traplift plaatsen een goed idee?

Een traplift kopen. Wanneer doe je dat nu eigenlijk precies? Wat zijn goede redenen om tot aanschaf over te gaan, en wanneer kun je beter voor een andere oplossing kiezen? Wij zetten de drie meest voor de hand liggende redenen om tot de plaatsing van een traplift over te gaan voor je op een rijtje.

Als lopen steeds wat lastiger gaat

De meeste mensen besluiten tot de aanschaf en plaatsing van een traplift over te gaan, als lopen steeds een beetje lastiger wordt. Meestal is dat op latere leeftijd het geval. Het proces gaat vaak geleidelijk, maar steeds meer wordt duidelijk dat die trap een obstakel begint te vormen. Het beklimmen ervan vereist te veel kracht of bewegingen die niet of nauwelijks meer te maken zijn. Of men merkt dat het evenwicht wat minder wordt, waardoor de trap nemen eng of zelfs gevaarlijk kan worden.

Dit zijn allemaal goede redenen om over te gaan op de aanschaf van een traplift, zodat het huis weer beter toegankelijk en meer comfortabel wordt. Veiliger, bovendien.

Wanneer verbetering er niet in lijkt te zitten

Ieder mens kan op iedere leeftijd op een punt komen waarop de trap een obstakel vormt. Gelukkig is dat in veel gevallen van voorbijgaande aard. Wanneer je een been breekt of om een andere reden tijdelijk niet de trap op en af kunt, merk je pas hoe vaak je dit normaal gesproken eigenlijk doet op een dag.

Wanneer dit ongemak tijdelijk is, en slechts een paar weken of maanden duurt, is het doorgaans geen reden om een traplift te laten plaatsen. Meestal kun je voor een dergelijke korte termijn wel een andere oplossing bedenken. Wordt het echter steeds meer duidelijk dat de problemen blijvend zijn, en deze jaren of misschien wel de rest van je leven kunnen gaan duren? Dan kan een traplift van Handicare toch een goed idee zijn. Zo krijg je in veel gevallen een deel van je mobiliteit terug, en gaat het bewegen door je eigen huis weer wat gemakkelijker.

Als je liever niet wilt verhuizen

Heel veel mensen komen, zeker als zij wat ouder worden, op een punt waarop zij een gelijkvloerse woning gaan overwegen. Niet omdat zij helemaal geen trappen meer kunnen lopen, maar het zou zo lekker zijn als het niet steeds zou hoeven. Als je gemakkelijk door je hele huis kunt lopen, zonder steeds die trap op en af te hoeven.

Alhoewel verhuizen een prima idee kan zijn, ziet niet iedereen dit zitten. Men kan gehecht zijn aan de eigen woning, de eigen buurt, en er diep in het hart eigenlijk helemaal niet weg willen. Ook dan kan een traplift een goede keuze zijn. Hij zorgt ervoor dat een huis met een verdieping net zo gemakkelijk begaanbaar wordt als een gelijkvloerse woning, zodat verhuizen om die reden in ieder geval niet meer nodig is.