Zelf een huis bouwen

Wil de zoektocht naar jouw droomwoning maar niet vlotten? Vis je op een oververhitte woningmarkt steeds achter het net bij een leuke woning? Of lukt het je simpelweg niet om een woning te vinden die aan jouw wensen voldoet? Dan is het zelf bouwen van een woning voor jou wellicht een uitkomst. Je kunt dan namelijk al jouw wensen in de woning verwerken en zo jouw eigen droomwoning creëren.  

Wat zijn de kosten? 

Een eigen huis bouwen, dat klinkt als iets heel bijzonders. En dat is het ook! Want hoe mooi is het om jouw eigen droomwoning te realiseren? Ondanks dat het zelf bouwen van een woning veel voordelen kent, wagen niet veel mensen zich eraan. Vaak heeft dit te maken met onwetendheid en angst voor hoge kosten. Maar is dat wel zo terecht? Want wat kost een huis bouwen eigenlijk? Een eenduidig antwoord op deze vraag valt niet te geven. Ieder huis is namelijk anders en daardoor zal iedere woning ook een ander kostenplaatje kennen. Maar in de basis moet je wel voor iedere woning met dezelfde kostenposten rekening houden. Je moet hierbij denken aan de kavelprijs, legeskosten en uiteraard aan de bouw- en afwerkingskosten. 

Voor iedereen en passend woningtype

Globaal gezien is de prijsopbouw voor elke woning die je gaat bouwen hetzelfde. Maar toch valt de uiteindelijke prijs bij iedere woning weer anders uit. Hoe kan dat? Uiteraard kun je de prijs voor een huis zo gek maken als je zelf wilt. Maar het prijsverschil komt niet alleen voort uit het afwerkingsniveau van de woning. De prijs wordt voor een groot deel ook bepaald door het woningtype. Wil jij graag groots en luxueus wonen? Dan is het bouwen van een villa wellicht iets voor jou. Heb je een mantelzorgrelatie met je ouders en zou je graag dichtbij ze willen wonen? Dan kan een kangoeroewoning in jullie situatie uitkomst bieden. 

Waarom zelf bouwen? 

Het niet kunnen vinden van een passende woning kan voor veel frustratie zorgen. Lijkt een woning die aan jouw wensenlijstje voldoet niet te bestaan? Of word je telkens overboden als je een passend huis hebt gevonden? Dan is het begrijpelijk dat de moed je in de schoenen zakt. In deze situatie kan het zelf bouwen van een woning een goede optie zijn. Als je zelf een huis gaat bouwen, kun je tot in details alles zelf bepalen. Van de opbouw tot de afwerking. Jij bepaalt in ieder opzicht hoe jouw woning eruit komt te zien. Zo ligt jouw droomwoning die eerst zo ver weg leek ineens binnen handbereik.